Jeotermal Enerji Sıralamasında Kenya Dünya’da Dokuzuncu Oldu
Yeni hazırlanan bir jeotermal raporuna göre Kenya, jeotermal enerji üretiminde dünya sıralamasında dokuzuncu sırada yerini aldı.
Küresel açıdan bakıldığında Yenilenebilir Enerji 2018 yılına göre Afrika da 700 megavat (MW) kapasite ile 2017 yılı ile aynı yerini koruduğu görülmektedir.
Dünya da en büyük jeotermal üretim kapasitesine sahip olan ABD 2.500 megawatt ile liderliği göğüslemiş durumdadır. Sırasıyla ABD yi Filipinler (1,900 MW), Endonezya (1.800 MW), Türkiye (1,100 MW), Yeni Zelanda (1000 MW), Meksika (900 MW), İtalya (800 MW) izlemektedir. İzlanda (750 MW), Kenya ise 700 megavat (MW) ile dokuzuncu sırada yer almaktadır. Kenya yı 500 MW’lik enerji üretimi ile Japonya takip etmekte.
Dünyanın geri kalanı ise 950 MW. Jeotermal Enerji üretmektedir.
Afrika ülkeleri içerisinde Etiyopya, gelişmiş jeotermal enerjiye (7 MW) sahip tek Afrika ülkesidir.
Temiz enerji
Hazırlanan Jeotermal Enerji Raporunda ayrıca Kenya’daki yaklaşık 9 milyon hane halkının şebeke dışı yenilenebilir enerjiye erişimi olduğu da belirtiliyor.
Ayrıca Kenya, Olivado tesisinde Avokadolardan yağ üretirken, atık akışlarını azaltarak ve tesiste 1.5 Gigawatt saat (GWh) enerji üretmeyi hedefleyen ve kendi kendine yeten bir biyogaz sistemi kuruyor.
REN21 Raporunda Yenilenebilir Enerji Politikası
Kenya Hükümetine göre, yenilenebilir enerji Kenya’nın kurulu kapasitesinin yüzde 70’inden fazlasını dünya ortalamasına göre yüzde 24 olarak hesaplıyor.
Kenya’da geliştirilmekte olan yeşil enerji santralleri arasında Afrika’nın en büyük rüzgar enerjisi santrali olan 70 MW Olkaria 1 ve 140 MW Ol Karia V olmak üzere 300 MW Lake Turkana Rüzgar Enerjisi Santrali bulunmaktadır.
Ancak, Turkana rüzgâr çiftliği henüz ulusal şebekeye bağlanmamıştır.
“Kenya ve Uganda’da, 2016 yılında dağıtılan şebeke dışı sistemlerin sayısı, kırsal elektriklendirme kuruluşları ve ulusal kamu hizmeti şirketlerinin sağladığı şebeke bağlantılarını geride bıraktı.
Kenya’da Yatırım
Raporda, Kenya’nın yenilenebilir enerji sektöründeki büyüyen yatırımları da dikkat çekiyor. Bunların arasında 2017 yılında M-KOPA tarafından güvence altına alınan 80 milyon dolar, bu yılın en büyük güneş enerjisi anlaşması olarak görülmekte.
Raporda, “2017 yılı sonunda, M-KOPA, güneş enerjisiyle çalışan televizyonunun 2016 yılında başlatılmasından bu yana Doğu Afrika’da yaklaşık 100 bin evin güneş televizyonlarına bağlandığını duyurdu.”
Rapora göre, temiz enerji çözümleri sağlayıcısı BURN, Kenya’da 2013 ve 2017 ortası arasında 300.000’den fazla temiz aşçı sobası sattı.
Jeotermal, termal kaynaklara kıyasla düşük emisyonlar nedeniyle tercih edilen, düşük maliyetli yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Kuraklıktan dolayı depresif hidroelektrik üretimini azaltmak için alternatif olarak kullanıldığında termal güçten de daha ucuzdur.
Kenya 2030 yılına kadar 5 gigawatt (GW) jeotermal kapasitesine artırmayı planlamaktadır.