1. Anasayfa
  2. HABERLER

Endonezya, Büyümek İçin Jeotermal Tesislerini Geliştiriyor

Endonezya, Büyümek İçin Jeotermal Tesislerini Geliştiriyor
0

Endonezya, Büyümek İçin Jeotermal Tesislerini Geliştiriyor

 

2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirmek için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak, çok taraflı kalkınma bankalarının ya da bağışçıların kendi başlarına sağlayabilecekleri yıllık yaklaşık 4,5 trilyon dolara ihtiyaç duyacaktır. Bu zorlukla yüz yüze  gelmek için Dünya Bankası Grubu , hükümetler ile özel sektörde kalabilmeyi ve aynı zamanda kamu kaynaklarının kullanımını optimize etmeyi amaçlayan Kalkınma için Maksimum  Finansman (MFD) yaklaşımını benimsemiştir. Bu yaklaşım, 2017 yılında G20 tarafından kabul edilen Hamburg İlkeleri tarafından yönlendirilmekte ve kurum genelinde önemli deneyimlere dayanmaktadır. 

Endonezya, jeotermal enerjide bir dünya lideri olmaya, uzun zamandır devam eden tedarik sorunlarına değinerek, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik ederek ve Paris Anlaşması kapsamında hedefine doğru ilerlemeye doğru ilerliyor: 2025 yılına kadar yüzde 23 yenilenebilir enerji oluşturmak için Ulusal Belirlenen Katkı (NDC) ve 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 29 oranında azaltacaktır. Dünya Bankası Grubu, bu yenilenebilir enerji kaynağını geliştirmeye yönelik riskleri yönetmek için yenilikçi bir kredi tesisi geliştirmektedir. Özel sektör yatırımları akışa hazır hale geldiğinde, jeotermalin milyonlarca temiz ve güvenilir enerji sağlaması ve emisyonları 30 yıl boyunca 150 milyon ton CO2 eşdeğerine düşürmesi için aşama oluşturuldu.

Geliştirme Mücadelesi

Endonezya’da yaklaşık 20 milyon insan – nüfusun yüzde 7’si – elektriğe erişimsizdir ve ülke artan talebi karşılamak için yeterli enerji üretmemektedir. Fosil yakıtlara aşırı bağımlılık sürdürülebilir kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi baltalamaktadır. Endonezya, dünyanın jeotermal rezervlerinin yüzde 40’ına ev sahipliği yaparken, şu ana kadar jeotermal bir sitenin geliştirilmesinin yüksek ön maliyetleri, herhangi bir tek sitenin geri dönüşü sağlayacağının belirsizliği ile birleşince büyük ölçekli yatırımları teşvik etmedi.

MFD Yaklaşımı

Dünya Bankası Grubunun Endonezya’daki Jeotermal Kaynak Riski Azaltımı (GREM) projesi, Maksimize Edici Finansman Geliştirme (MFD) yaklaşımının katalitik etkisini örneklemektedir. Bir jeotermal sitenin başarılı bir şekilde geliştirilmesi, derin cepler ve büyük bir risk iştahı gerektirir — geliştiriciler için çoğu zaman çok yüksek olan engeller.

Riski Yönetmek ve Kilidi Açmak

Gelişmekte olan jeotermal sahaların ilk keşif ve sondaj aşamaları özellikle maliyetli ve risklidir. Endonezya’daki potansiyel bir sitenin kaynak araştırması, kaynak yetersiz kaldığında kayıpları telafi etmenin hiçbir yolu olmadan 30 ila 50 milyon dolar arasında değişebilir. Daha sonraki aşamalar daha az riskli, hatta daha maliyetlidir – 100 megawattlık bir alan geliştirmek için 400 milyon dolara kadar. Endonezya’nın jeotermal kaynakları, elektrik talebinin yüksek olduğu ve büyümesinin yanı sıra ülkenin doğusundaki uzak adaların yanı sıra kırsal alan elektrifikasyonu yoluyla yoksulluğun azaltılması için bir fırsat sunan, Java ve Sumatra gibi büyük nüfuslu adalarda bulunuyor. Yüzlerce potansiyel siteyle, Endonezya’daki jeotermal enerjinin potansiyeline ulaşmak için milyarlarca dolar yatırıma ihtiyaç vardır.

Dünya Bankası, Endonezya hükümetinin jeotermal enerjiye yatırımın kilidini açmak için yenilikçi bir kredi tesisi kurmasına yardımcı oluyor. Finansman boşluklarını kapatmak ve riskleri azaltmak için tasarlanan tesis, 650 milyon dolarlık finansmanı araştırmaya yönlendirecek. Buna hükümetten 150 milyon dolar, imtiyazlı iklim finansından 175 milyon dolar ve IBRD’den 325 milyon dolarlık kredi dahildir.

Anahtar özellikler şunları içerir:

  • İlk yüksek riskli aşamalar için imtiyazlı finans yoluyla kısmi finansman, geliştiricilerin sonuçta bir pay sahibi olmalarını sağlamak için yapılandırılmış kamu parası ve iklim finansmanı karışımı ile.
  • Yetersiz buhar kaynakları bulunursa, kredinin yüzde 50 kadarı bağışlanacak ve bu da geliştiricilerin riskini önemli ölçüde azaltacaktır.
  • Kamu sektörü geliştiricilerine, özel sektör geliştiricilerine ve kamu-özel sektör ortaklıklarına özel olarak hazırlanmış finansal paketler.

Bu yenilikçi finansman, 4 milyar $ ‘lık yatırımın kilidini açma potansiyeline sahip jeotermal enerji geliştirme yolunu açıyor.

Pazarlar Yaratmak

Dünya Bankası’nın yanı sıra, IFC özel sektörün ihtiyaçlarına göre çeşitli tesis yapılarının etkileri hakkında danışmanlık yapmaktadır. IFC tavsiyesi, özel sektör parasını getirecek kamu kaynaklarından yararlanma yollarını belirlemede kritik öneme sahipti. IFC, şimdi, Dünya Bankası destekli tesis kapsamındaki yukarı havza yatırımlarını yürütmek için bir finansman aracı geliştirmektedir, bu da özel yatırımcıların yüksek riskli keşif aşamalarından geçmesine neden olacak. Bir kez ölçeklendirildikten sonra, bu araç, vatandaşlar için güç üretebilen ve geliştiriciye geri dönüş sağlayabilen, tam işlevli bir istasyon için gerekli olan tesis ve finans arasında bir köprü görevi görecektir.

Bir farklılık yaratmak

Tesisin, takımadalarda yer alan 20 yeni jeotermal ile gigawatt (GW) kapasitesini geliştirmek için 4 milyar $ ‘lık özel sektör fonundan yararlanması bekleniyor. Genişleyen erişimin ötesinde, bu durum Endonezya’nın NDT’ye, 2025 yılına kadar yüzde 23 yenilenebilir enerji ve yüzde 29 oranında karbon salınımına neden olan 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji ile NDC’ye ulaşmasına yardımcı olacak.

Bu sadece başlangıç. Hükümet 2026 yılına kadar 5.8 GW’lık yeni jeotermal kapasite kurmayı planlıyor. Küresel kurulu kapasitede yüzde 40’lık bir artışı temsil eden bu, Endonezya’yı dünyanın en büyük jeotermal pazarı haline getirecek. Oraya gitmek, çoğu özel sektörden gelmesi beklenen yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım gerektirecektir. Dünya Bankası Grubu ile diğer kalkınma ortaklarıyla birlikte devam eden katılımı ile Endonezya bu zorluğu yerine getirmeye ve daha parlak, daha yeşil bir gelecek kurmaya hazırlanıyor

Kaynak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.