Teknolojinin artık hayatın vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Biz bu teknolojinin neresinde olacağız? Tüketicisi mi olacağız, üreticisi mi olacağız? Bize verilenle mi yetineceğiz yoksa aklımızdakileri önce kağıda, sonra hayata mı dökeceğiz? Bugün Türkiye’de müthiş bir teknoloji üretkenliği başladı. Bu memnuniyet verici hepimiz için.” diye konuştu.
eknolojinin artık hayatın vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Biz bu teknolojinin neresinde olacağız? Tüketicisi mi olacağız, üreticisi mi olacağız? Bize verilenle mi yetineceğiz yoksa aklımızdakileri önce kağıda, sonra hayata mı dökeceğiz? Bugün Türkiye’de müthiş bir teknoloji üretkenliği başladı. Bu memnuniyet verici hepimiz için.” diye konuştu.
Dönmez, savunma sanayisinden enerji sektörüne, yerli otomobil Togg’da, sağlık, iletişim ve uzay teknolojilerine kadar her aşamada var olmak için büyük bir gayret gösterildiğini, özellikle AR-GE konusunda katedilmesi gereken daha çok yolun olduğunu söyledi.
Yenilenebilir enerji teknolojilerinde Türkiye’nin önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini kaydeden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha önce rüzgar, güneş, hidrolik, su, jeotermal gibi kaynaklar bizimdi. Herhangi bir bedel ödemiyorsunuz rüzgar ve güneş için. Ancak güneşi, suyu, rüzgarı elektriğe çevirecek teknolojileri yurt dışından ithal ediyorduk. Şimdi akımı tersine çevirdik. Bakın güneşte yani güneş enerji sistemlerinde yüzde 75’i, rüzgar ve biyokütlede yüzde 60-65’leri, jeotermalde yüzde 55’ler oranında yerli teknolojiye sahip bir ülke konumuna geldik. 2 gün önce Avrupa’nın en büyük tek parçalı güneş enerji santralini açtık. Santralde kullanılan 3 milyondan fazla panel Türkiye’de üretildi. Ankara’da büyük bir AR-GE merkezi de var. Artık güneş panellerini burada üretiyoruz. Güneş panelleri üretiminde dünyada 3. sıraya geldik. 1. sırada Çin, 2. Vietnam, 3. sırada Türkiye var. Sadece kendi ülkemizde kullandığımız panelleri değil, Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Orta Asya gibi hatta Amerika’ya kadar ihraç yapabiliyoruz.”