Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın sağladığı finansal destek ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) arasında iş birliği anlaşması ile gerçekleştirilmiştir. Kümülatif Etki Değerlendirmesi (KED), antropojenik faaliyetlerden dolayı etkileşimli kümülatif çevresel etkenleri tanımlayan ve önlemleri belirlemek için dünya çapında farklı metodolojik yaklaşımlar öngörebilen tam donanımlı bir değerlendirme yöntemidir. Gediz ve Büyük Menderes Grabenlerinde jeotermal hareketlenmelerin yoğun olduğu bölgeleri kapsayan detaylı sosyal ve teknik analizler gerçekleştirmek için KED çalışması yapılmıştır. Mevcut olan durumda hem Gediz hem de Büyük Menderes Grabeninde jeotermal kaynakların kullanılması ile ilgili birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Bu projenin kapsamında jeotermal enerji faaliyetlerinin en yoğun olduğu Denizli, Aydın ve Manisa illeri çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu proje ile bölgede sosyoekonomik, çevresel ve sosyal kümülatif etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Türkiye’de Jeotermal Enerji
Bu çalışmanın sonucunda, kamu kurum ve kuruluşları, jeotermal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlayacak stratejik planlar oluşturmaya ve jeotermal kaynakların kullanımı için gerçekleştirilecek çalışmalara fayda ve destek sağlayacaktır. Büyümekte olan ekonomi ile düşük maliyetli enerjiyi çevresel açıdan sürdürülebilir bir şekilde yürütmek, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı arttırmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin öncelikli enerji politikalarından biri olmuştur. Türkiye’de, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan jeotermal kaynakların kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’nin coğrafi konumu dünyada sismik açıdan en aktif bölgelerden birisi olup tektonik ve jeolojik oluşumları nedeniyle yüksek bir jeotermal enerji kaynağına sahiptir. Günümüzde jeotermal kaynaklı elektrik üretiminin büyük bir kısmını Ege Bölgesi karşılamaktadır. Türkiye’de, jeotermal kaynaklı elektrik üretimi, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından jeotermal sektörünün büyüme oranını arttırmak, jeotermal kaynakların doğru şekilde ve etkin kullanımına destek verilmesi için son derece önemlidir.
Türkiye’de Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi kapsamında; teknik, yasal, çevresel, sosyoekonomik, sağlık, tarım, turizm ve güvenlik gibi alanlarda global çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, proje bölgesinde yer alan planlanan ve mevcut olan jeotermal enerji santralleri ve diğer faaliyetlerin çevresel kaynaklar üzerindeki sosyo-ekonomik ve çevresel etkilerinin değerlendirildiği Kümülatif Etki Değerlendirme Raporuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Kümülatif Etki Değerlendirme Raporu
Kaynak: Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi
Dünya Bankası ve EBRD, jeotermalin çevresel etkisini belirleyecek