Müteşebbis Heyet ve Denetim Kurulu Üyesi Fikret ÜRPER, TRT Haber canlı yayınında Dikili TDİOSB’de, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sera kümelenmesinin oluşturulacağını bildirdi.
Türkiye’nin tarıma dayalı en büyük ihtisas organize sanayi bölgesi Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Ege Bölgesi’nde yapılan yaş sebze ve meyve üretimini yıllık 80 bin ton arttıracak. Ayrıca OSB, yenilenebilir jeotermal enerji ile üretim yapacak ve 3.500 kişiye istihdam sağlayacak.
Yeşil bir OSB çalışması olan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, tüm enerjisini kendi bünyesinde sağlıyor. Yeşil OSB hedefiyle yola çıkan Dikili Sera TDİOSB, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük topraksız, ısıtma için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, tam otomasyonlu, tarımsal sanayi ve modern sera kümelenmesini oluşturuyor. Bunun yanında OSB’de atık su tesisiyle su yönetimi sağlanıyor ve tesisin tüm atıkları da değerlendiriliyor.
Dikili TDİOSB’de 3.500 kişi istihdam edecek
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Dikili TDİOSB’yi çok önemsediklerini ve bu projenin potansiyeline inandıklarını belirtti.
“Dikili TDİOSB’nin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini belirten Uçak, “Proje yatırımcısı ile buluştu ve parsel satışları başladı. Yatırımcılar sera parseli ve sanayi parseli olarak yatırımlarını yapabilecekler. Proje kapsamında 80 bin ton yaş meyve sebze üretimi planlanmaktadır. Bu projenin ülkemizdeki meyve çeşitliliği ve kalitesine olumlu katkıları olacağına inanıyorum. 2020 yılında 1 milyar 40 milyon dolarlık kısmı taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri olmak üzere 5 milyar 100 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracat rakamına ulaştık. Dikili TDİOSB ve sonraki süreçte bölgemizde kurulacak tarım organize sanayi bölgeleriyle tarım ürünleri ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Üretimde %100 yenilenebilir enerji kullanılıyor
Kurulacak TDİOSB’de jeotermal enerji kaynakları, tam otomasyonlu merkezi ısıtma sistemi ile en verimli şekilde kullanılacak. Reenjeksiyon kuyuları ve üretim ile tamamen kapalı devre tekniğine uygun olarak jeotermal üretim yapılacak.
Jeotermal kaynağın yenilenebilir özelliği, jeotermal kaynakların tek merkezden yönetimi ile korunacak ve güneş enerji santrali kurularak kullanılacak enerjinin tamamını yenilenebilir enerjiden sağlanacak. Böylelikle yatırımcılar, 5. Bölge teşviklerinden de yararlanacak.
Kaynak: Dikili TDİOSB