1. Anasayfa
  2. HABERLER

Kenevir Üretimi ve Jeotermal Enerji İlişkisi

Kenevir Üretimi ve Jeotermal Enerji İlişkisi
0

Sıcak ülkelerde tarım bitkisi olarak üretilen kenevir bitkisinin boyu 3,5 metreye kadar uzayabilmektedir. Üretimi gerçekleştirilen bu madde ilk olarak Orta Asya’da üretilmeye başlamıştır. Bitkinin sapında bulunan liflerden çuval, halat gibi ürünler için kaba örgüler meydana getirilebilir. Ancak kenevir bitkisi ülkeler genelinde uyuşturucu bir madde olarak bilinmektedir. Bu sebeple adına halk dilinde “günah bitkisi” de denilmektedir. Yetiştiriciliğinin birçok ülkede yasaklanmasının sebebi de budur.

Zamanla faydaları da araştırılmaya başlanıp öğrenilince bazı ülkelerde yasalaştırılmasına karar verilmiştir. Oldukça önemli bir bitki olan kenevir bilindiği üzere her yerde üretilmemektedir. Bazı yerlerde tamamen yasak iken bazı yerlerde ise kısıtlı şartlar içinde yapılmaktadır. Kenevir bitkisinin yararlarından bahsedecek olursak;

  • Yetiştiricilerin bir dönümlük kenevir ekmesi halinde dört dönüm ağacın üretebileceği kadar kağıt dönüşümü sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra kenevir 8 defa kağıt dönüşümü sağlar ilen ağaç yalnızca 3 defa kağıt dönüşümü yapmaktadır.
  • Kenevir bitkisi ortamda bulunan radyasyonu temizlemektedir.
  • Normal şartlarda yetişen bir ağaç 20 ila 50 yıl arasında gelişirken kenevir yalnızca 4 aylık bir süreç içinde yetişmektedir.
  • Yine yetiştiricilerin bir dönüm kadar kenevir ekmesi halinde 25-30 dönümlük orman alanınca oksijen üretimi sağlanabilmektedir.
  • Kenevir bitkisi ile beslenme ihtiyacı karşılanan hayvanlar herhangi bir hormon takviyesine gereksinim duymamaktadır.
  • Bütün plastik ürünler kenevir bitkisinden üretilebilir. Çünkü kenevir ile üretimi yapılan plastiklerin doğaya karışması oldukça basit olacaktır.
  • Bu bitki; kanser tedavisi, AIDS gibi hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Radyasyon ve  kemoterapi etkisini en aza indirmek amacı ile ve kalp, mide, sara, astım, uykusuzluk, romatizma, omurga rahatsızlıkları ve psikolojik rahatsızlıklar gibi minimum 250 hastalık için kullanılmaktadır.
  • Kenevir bitkisinin kökünün toprağın derinliklerinde filizlenmesi sebebi ile genelde toprakta verimliliği artış göstermektedir.
  • Tüm bunların yanı sıra kenevir üretimi diğer birçok bitki ile karşılaştırıldığında oldukça ucuz olarak üretilebilmektedir. Dünyanın her yerinde yetişen bu bitki çok az suya gereksinim duymaktadır. Kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da gereksinim duymamaktadır.

Endüstriyel Kenevir Üretimi

Dünya üzerinde en önemli bitkiler arasında yer alan kenevirin birçok ülkede üretimi yasaklanmıştır. Türkiye de bu ülkelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Uyuşturucu için de kullanılan bu bitki, ülkemiz sınırları içerisinde yalnızca belirli illerde üretilmektedir. Kenevirin erkek ve dişi olmak üzere iki bitkisi bulunmaktadır. Ekimi gerçekleşen tohumlardan yüzde 30-35 erkek bitki, yüzde 65-70 oranında da dişi bitki çıkmaktadır. Yetiştiriciler bu bitkiyi tarlaya ekmeleri sırasında dişi ya erkek tohum seçme ve ekme şansına sahip değildir. Avrupa’nın pek çok ülkesinde Endüstriyel Kenevir özelliği bulunmayan türlerin lif ve tohum amacı ile ekimine izin verilmemektedir.

Resim 1. Endüstriyel Kenevir Üretimi

Kenevir/kendir endüstrisi, ABD ve dünyadaki diğer ülkelerde en hızlı büyüyen AR-GE endüstrisidir ve herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermeyen bir pazar olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel kenevir pazarının bugün 340 milyar doların üzerinde olduğu düşünülmektedir. Suçtan arındırma ve kârlı şirketlerin katlanarak artmasıyla birlikte, bu sektörden yararlanan ülke sayısının da arttığı belirlenmiştir.

Resim 2. Yeşil Kenevir (Aphiwat Chuangchoem Pexels)

Kenevir Endüstrisi

Her büyük endüstri gibi, kenevir/kendir endüstrisi de çeşitli zorluklardan ve problemlerden nasibini almaktadır. Teknik açıdan bakıldığında bu endüstri için en büyük sorun enerji tüketimidir.

Milyar dolarlık endüstri, oransal olarak dünyanın en yoğun enerji kaynaklarını tüketenlerden biridir ve çoğunlukla 24 saatlik yüksek enerji aydınlatma, ısıtma, havalandırma ve klima (HVAC) sistemleri  ve çok sayıda fanları talep etmektedir. 2016 yılında, Oregon eyaletinin eğlence amaçlı marihuanayı yasallaştırmasının ardından, Portland’daki Pacific Power şirketi marihuana üretimine kadar takip ettiği yedi elektrik kesintisi kaydetti.

Kenevir yetiştiren evlerin elektrik tüketimi; iş, restoran veya konut birimlerine kıyasla şaşırtıcı derecede yüksektir. Kuzeybatı Güç ve Koruma Konseyi’ne (NPCC) göre, iç mekan ticari kenevir üretimi, ürün poundu başına 2.000 ila 3.000 kilowatt saat (kWh) enerji tüketebilir; sonuçta elektrik maliyetleri toplam kenevir üretim maliyetinin ~% 20-40’ını temsil etmektedir.

Resim 3. Kenevir Üretim Tesisi

Kenevir/kendir endüstrisi büyüdükçe, enerji sorununa karşı çözümler başarılı şirketler ile iki yakasını bir araya getirmek için mücadele edenler arasında ayırt edici fark haline gelmektedir. Konuyla ilgili olarak birçok seçenek önerilmiştir ve şu anda dünya çapındaki büyüme operasyonlarına uygulanmaktadır ve Yenilenebilir Enerji ileriye yönelik olarak en iyi çözüm yolu şeklinde kabul edilmektedir.

Yenilenebilir Enerji Alternatifleri

Yeşil enerjiyi uygulamak için çaba harcayan çoğu şirket, başka alternatifleri düşünmeden doğrudan güneşe yöneliyor gibi görünüyor. Fotovoltaik (PV) sistemler kuşkusuz endüstride kullanılmaktadır. Bununla birlikte, dünya çapında büyük büyüme operasyonlarının (Kanada, Pasifik Kuzeybatı ABD ve Kuzey Avrupa’nın bazı bölümleri) coğrafi konumlarındaki düşük güneş ışınımını göz önünde bulundurarak bu durumun etkili bir çözüm olduğu bir gerçektir.

Verimli PV sistemleri için yeterli güneşe sahip alanlar, güneş kullanımını optimize etmek için dış mekan operasyonlarını veya büyümek için seraları kullanmak durumundadır. PV sistemlerinin bir diğer önemli eksikliği, 24 saatlik üretim eksikliğidir, güneş gittiğinde, yetiştiriciler pil depolama alanına güvenmeye veya elektrik şebekesine geri dönmeye mecburdurlar. Her şey düşünüldüğünde, güneş PV sistemleri kenevir üreticilerinin karşılaştığı enerji sorununa yardımcı olabilir, ancak mutlak bir çözümden uzaktır ve diğer yenilenebilir enerji kombinasyonları düşünülmelidir.

Jeotermal Enerji Avantajı

Sektör için büyük potansiyel faydaları olan yenilenebilir enerji kaynağı, Jeotermaldir. Jeotermal, basit ifadeyle, dünya kabuğındaki termal enerjiyi kullanma sürecidir. Bu, bir evi ısıtmak veya soğutmak kadar basit veya yüksek sıcaklıktaki buhar yoluyla elektrik üretmek kadar karmaşık olabilir. Jeotermal enerji hava koşullarına bağlı değildir ve yüksek kapasite faktörlerine sahiptir; dolayısıyla kenevir enerji dönüşümünde, özellikle ısıtma uygulamalarında önemli bir rol oynayabilir. Kenevir endüstrisindeki jeotermal enerji, seraların sabit sıcaklıklarını korumak, dış mekan operasyonlarında toprak ısıtmak veya yüksek sıcaklıkta kurutma için kullanılabilir. Jeotermal sistemler tipik olarak az miktarda altyapı gerektirir, ancak işletmeye alındıktan sonra elektrik maliyetlerini en aza indirirken doğal koşulların zor olacağı yerlerde yıllık verim artışına uygun büyüyen ortamlar sağlayarak şirketlere önemli maliyet tasarrufları sunar.

Resim 4. Jeotermal Sera, Hollanda

Jeotermal sistemler dünyadaki diğer birçok AR-GE endüstrisinde başarıyla uygulanmıştır. Yeni Zelanda’da sera ısıtması, Orta Amerika’da kahve çekirdeklerinin jeotermal kurutulması veya İzlanda’daki havuçlar için toprak ısıtması gibi örnekler, kenevir endüstrisinde de uygulanırsa çiftçilere önemli maliyet tasarrufları sağlayacaktır.

Bir jeotermal düzeneğinin başlangıç maliyetinin ucuz olmayacağı bir gerçektir. Üreticiler enerjiyi transfer etmek ve kullanmak için yüzey ve alt yüzey ekipmanlarına yatırım yapmak zorunda kalacaklardır. İç mekan yetiştirme alanı büyüdükçe daha fazla ekipmana ihtiyaç duyulur ve sonuç olarak projenin genel CAPEX değeri artar. Orta büyüklükteki bir alanda sıcaklıkları korumak için bir jeotermal sistemin ekipman maliyeti on binlerce dolar arasında olacaktır. Bununla birlikte, çoğu durumda düşük işletme maliyetleri, kolektif faydalar ve etkin geri ödeme süresi göz önüne alındığında, hem küçük hem de büyük kenevir şirketlerinin bu avantajlı kaynağı göz ardı etmemeleri gerekmektedir.

Kaynaklar:

https://time.com/4292844/420-april-20-marijuana-pot-holiday-history/

https://worldpopulationreview.com/countries/countries-where-weed-is-illegal/

https://www.greentechmedia.com/articles/read/cannabis-growers-eye-microgrids-to-cut-energy-bills

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/The-Cannabis-Industrys-Dirty-Energy-Secret.html

https://www.ncsl.org/research/energy/electricity-use-in-marijuana-production.aspx

https://502data.com/allproducerprocessors

https://www.bizjournals.com/denver/subscriber-only/2019/04/18/2019-largest-denver-area-cannabis.html

https://mgretailer.com/business/growing-horticulture/the-5-largest-cannabis-grow-operations-in-the-united-states/

https://www.bizjournals.com/portland/subscriber-only/2019/04/18/largest-cannabis-related-businesses-in.html

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.