1. Anasayfa
  2. HABERLER

Türkiye, Jeotermal Enerji İle Doğal Gaz İthalatını 20 Kat Azaltabilir

Türkiye, Jeotermal Enerji İle Doğal Gaz İthalatını 20 Kat Azaltabilir
0

Türkiye, Jeotermal Enerji İle Doğal Gaz İthalatını 20 Kat Azaltabilir

Danimarkalı Başkonsolos Genel Anette Snedgaard Galskjot’a göre, Türkiye bölgesel ısınma ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayabilecek jeotermal enerji potansiyelini kullanabilirse, doğal gaz ithalatını yüzde 20 oranında azaltabilir.

Anadolu Ajansı (AA), Galskjot’un sözlerine göre, Jeotermal bölgesel ısıtma sistemleri, jeotermal enerji santrallerinden veya yenilenebilir kaynaklardan gelen fazla enerjiyi, tüm bir şehre veya tüm bölgeye ekonomik ve sürdürülebilir enerji sağlayabilen bir enerji sistemidir.

Danimarka’da kullanılan bu model, hanehalkının yüzde 40’lık veya daha fazlası için yapılan bu tasarruf ile güzel bir örnek teşkil etmektedir.

Danimarka’da, toplam nüfusun yüzde 69’unun bölge ısıtmasını kullanırken, Kopenhag’da bu yüzde 100’e yakın olduğunu belirtti.

Danimarka, bölge ısıtmasında daha fazla ilerleme kaydetmek istiyor ve Türkiye de bu sistemi daha da geliştirmekle ilgileniyor, diye açıkladı.

Türkiye, halihazırda İzmir’de ve komşu şehirlerde olduğu gibi, Orta Anadolu bölgesinde Kırşehir ve Afyon’da da jeotermal enerji ile iç içe geçmiştir.

Manisa ilindeki Soma’da yerel linyitle çalışan termik veya doğal gazla geleneksel olarak ısıtılan bir alanda başarılı bir bölge sisteminin örneğine dikkat çekti. Ancak, bu tesiste eklenen bölgesel ısıtma teknolojisi sayesinde, şu anda 8,000 hane ısınıyor.

Bu ev kullanıcıları evlerinde önceki ısıtma sistemlerinden yüzde 50 daha az ödeme yapıyorlar. Galskjot, Danimarka ve Türkiye arasındaki hükümetler arası ilişkilerin ve Türk yerel yetkilileri ile ilişkilerin çok iyi olduğunu söyledi.

Danimarka Enerji Ajansı ve Türkiye’nin Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı 2017 yılında bir stratejik enerji işbirliği anlaşması imzaladı.

“Türk hükümetinin yenilenebilir enerji ve özellikle bölgesel ısınma konusundaki ilgisine çok hevesliyiz” diyerek, bir dizi Danimarkalı şirketin Türkiye’de iş yapmakla ilgilendiğini de sözlerine ekledi. Türkiye’de bu sistemi daha da yaygınlaştırmak için, 27 Kasım’da İzmir’de bir Bölgesel Isıtma Sistemi konferansının düzenleneceğini ve her iki ülkenin temsilcilerinin, bölgedeki bazı bölgelerde bölgesel ısınma için yenilenebilir enerjiden yararlanabilme de dahil olmak üzere mevcut gelişmeleri tartışacağını söyledi.

Türkiye’nin enerji lokalizasyonu politikasının bir parçası olduğunu belirten büyük tasarruflar, arz güvenliği ve doğal gaz ithalatına daha az bağımlılık sağlayan yenilenebilir enerji kullanımı konusunda Türkiye’de çok büyük bir potansiyel var.

“Doğal gaz kullanımına alternatif olan yenilenebilirler enerji olarak yüzde 100 değil, fakat bu anlamda temiz bir kaynak” diye belirtti.

Danimarka Enerji Ajansı ile Aralık 2019’a kadar sürecek olan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması kapsamında, Türkiye’nin ilk ısıtma yönetmeliğinin taslağı tartışılmaktadır.

Bu işbirliğinin en büyük sonucu, daha ısıtılmış düzenlemeler, sorumluluklar ve bölge ısıtması için yönetim yoluyla Türkiye’nin ısınmasını düzenleyen Isıtma Yasası olacaktır.

Yasanın yürürlüğe girmesinden önce, Mart ya da Nisan 2019’da olması beklenen kamuoyu görüşmelerinin yapılacağını söyledi

 Kaynak  

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.