JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap: “Termal turizm tesisleri, uluslararası akreditasyona sahip tedavi merkezleriyle planlanmalı.”
Dünyada fizik tedavi, rehabilitasyon ve termal kür merkezlerine olan talep hızla artarken, Türkiye’deki termal tesis yatırımlarının çoğunluğu halen sadece kaplıca turizmine odaklanıyor. Oysa jeotermal kaynakları açısından dünyanın en zengin dördüncü ülkesi olan Türkiye, bu potansiyelini daha etkin kullanabilir.
Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, yatırım planlamalarının termal tedavi ve fizik tedavi merkezleriyle birlikte yapılması gerektiğini belirterek, “Jeotermal kaynaklarımızın sağlık turizmi potansiyelinden daha fazla yararlanmalıyız. Böylece hem yerli hem de yabancı hastalara hizmet sunarak ekonomimize milyarlarca dolarlık katkı sağlayabiliriz” dedi.

“JEOTERMAL KAYNAKLARIMIZ AVRUPA’DAN DAHA ÜSTÜN”
Ali Kındap, Türkiye’deki jeotermal kaynakların fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Avrupa’daki örneklerinden çok daha üstün olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“2024’te hizmete giren 9 yeni termal otel ve 2025’te açılması planlanan 15 termal otel ile toplam 7 bin 500 termal yatak kapasitesi ekleniyor. Ancak bu tesisler daha çok kaplıca turizmine odaklanmış durumda. Oysa Avrupa’da termal tedaviye olan ilgi giderek artıyor. Biz de termal yatırımlarımızı uluslararası akreditasyona sahip rehabilitasyon, balneoterapi ve kür tedavi merkezleri olarak planlarsak, turizm gelirlerimizi ikiye katlayabiliriz.”
ALMANYA, BİZDEN 10 KAT FAZLA TERMAL YATAK KAPASİTESİNE SAHİP
JED Başkanı, Türkiye’nin jeotermal enerji konusunda Avrupa’nın lider ülkesi olmasına rağmen, toplamda sadece 70 bin termal yatak kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Buna karşın, Almanya’nın bizden çok daha az jeotermal kaynağa sahip olmasına rağmen 750 bin termal yatak kapasitesi ile yılda 10 milyondan fazla turiste hizmet verdiğini hatırlattı.
Kındap, şu görüşleri dile getirdi: “2024’te 62,2 milyon turisti ağırladık ve 61,1 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Ancak turist başına düşen gelir 1000 dolar seviyesinde kaldı. Termal turizm yatırımlarını doğru şekilde planlarsak, bu rakamı en az iki katına çıkarabiliriz.”
YENİ TERMAL OTELLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AFYONKARAHİSAR’DA
Türkiye’de 2024 ve sonrasında açılacak yeni termal tesislerin illere göre dağılımı şu şekilde:
- Afyonkarahisar: 2.150 yatak (5 yıldızlı tesisler)
- Konya: 620 yatak (2 adet 5 yıldızlı otel)
- Diyarbakır: 578 yatak (4 ve 5 yıldızlı tesisler)
- İzmir: 550 yatak (4 yıldızlı otel)
- Bursa: 524 yatak (4 ve 5 yıldızlı tesisler)
- Uşak: 410 yatak (5 yıldızlı tesis)
- Balıkesir: 304 yatak (4 ve 5 yıldızlı tesisler)
- Kütahya: 300 yatak (5 yıldızlı tesis)
- Erzurum: 160 yatak (5 yıldızlı otel)
Bu yatırımlar, jeotermal kaynakların doğru kullanımı ile sağlık turizminde büyük bir atılım yapmamıza olanak sağlayacak. Uzmanlar, termal turizmde doğru planlamaların hem turizm gelirini artıracağını hem de Türkiye’yi uluslararası termal sağlık merkezi haline getireceğini belirtiyor.