Balıkesir ili Gönen ilçesinde kurulacak Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), Dünya’nın en büyük tarım-sanayi kümelenme projesi olacak.
Sayın Bakanımız Prof. Dr Vahit KİRİŞÇİ’nin kamuoyunda sıklıkla dile getirdiği Kent Tarımı uygulaması, kentin gıda ihtiyaçlarının arz-talep dengesi gözetilerek bölgenin kaynaklarıyla üretilmesi, doğrudan veya işlenerek pazara sunulmasına yönelik geniş bir çerçeveyi içerisinde barındırmaktadır.
Kent tarımı, ülkemizin yatırım, üretim, istihdam, ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesinde, yerinde üretim, yerinde istihdam, yerinde tüketim planlamasıyla önemli katkılar sağlayacaktır.
Balıkesir Valiliği (YİKOB), Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gönen Belediye Başkanlığı, Gönen Ticaret Odası, Gönen Ticaret Borsası ve Gönen Ziraat Odasının el birliği ve gönül birliği ile kurucu ortak olarak yer aldığı, kurulduğu bölgeye değer katacak üretim üssü ve Dünyanın en büyüğü olacak Balıkesir Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB Başvuru Projesi Bakanlıkça onaylanmıştır.
8 bin dekar alan üzerinde kurulacak ve yatırım tutarı yaklaşık 10 milyar TL olacak olan Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, endüstriyel seralarda topraksız tarım yapılması ve yıllık 250 bin ton sebze üretimi hedeflenmektedir.
Yılın 11 ayında üretim yapılması ve bu hali ile önemli bir üretim üssü olması hedeflenen Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, üretilecek ürünlerin işlenerek katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik sanayi tesislerinin de yer alması planlanmaktadır.
Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, öncelik kadınlarda olmak üzere 10 bin kişiye de istihdam sağlanması planlanıyor.
Tarımsal üretim potansiyeli itibarıyla önemli bir yere sahip olan Balıkesir ilinde, yeni bir girişim olarak değerlendirilen Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, jeotermal kaynak ile birlikte rüzgar (RES), güneş (GES) ve biyokütle enerjisinden de istifade edilmesi üretim maliyetlerinin önemli oranda düşürülmesi hedeflenmektedir.
İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, Manisa, Denizli, Bilecik, Eskişehir gibi pazarlara jojistik olarak otoyollar, Bandırma Limanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Balıkesir Merkez ve Edremit Kocaseyit Havalimanları ile hem hava hem kara hem de deniz yoluyla bağlantısının bulunmasından dolayı Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB, faaliyete geçtiğinde yaklaşık 35 milyon nüfusa hitap edecek ve Kent Tarımı uygulamasına da önemli bir katkı sağlayacaktır.
Onaylanan başvuru projesinin uygulama yerinin ve planlanan hedeflerinin değerlendirilmesi ve analizinin yapılmasına yönelik olarak Genel Müdürlük Makamında görevlendirilen Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz ORUÇ başkanlığındaki Çalışma Grup Sorumlusu Ozan YOLCU, Ziraat Mühendisleri Sebahat ARSLAN, Canan DOĞRUYOL ve Meltem OĞUZ ile Jeoloji Mühendisi Mustafa AYDIN’dan oluşan teknik ekip tarafından TDİOSB yeri olarak önerilen alanda inceleme ve etüt çalışması yapılmıştır.
Ayrıca görevli teknik ekip tarafından Gönen ilçesinde gerçekleştirilen, Gönen Kaymakamı Dr. Arslan YURT ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan ALKAN ve ekibi, Balıkesir YİKOB Şube Müdürü Emre BULUT ve diğer yetkililerinin de yer aldığı toplantıya katılım sağlanmış, proje uygulamaları ve yürütülecek iş ve işlemler konusunda bilgilendirme yapılmış, bilgi alış verişinde bulunulmuştur.
Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü