Tarım ve termal alanında pilot üniversite topraksız tarım tekniği ile kavun üretmeyi başardı.
Jeotermal ve tarım alanında pilot üniversite seçilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Kümelenme adlı projesi gerçekleştiriyor. Böylelikle araştırma faaliyetlerini devam ettirdiği AR-GE serasında topraksız tarım tekniği uygulayarak galia türünde kavun üretimine başladı.
Termal AR-GE seralarda daha önce domates, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünler yetiştirerek yatırımcılara destek olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi sayesinde Kırşehir özellikle domates üretiminde Türkiye’nin önemli illerinden biri haline geldi. Böylelikle Üniversite bu defa serasında kavun üretimine başlayınca ürün çeşitliliğini de artırmış oldu. Bu sayede gelecek yıllarda gerçekleştirilecek yeni yatırımlarla birlikte Kırşehir, termal tarım alanında Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelecek.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük ve ardından heyet üyeleri termal sera alanında incelemeler yaparak gelinen son aşama hakkında Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak’tan gelişim sürecindeki bilgileri aldılar.
Risk Oluşturmayan Ürünler Elde Etmek için Çabalıyoruz
Ar-Ge Serasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak;
“Budama ve dikim sıklığı ile galia tipi kavunda daha verimli ve kaliteli ürün almayı hedefliyoruz. proje sonuçlarını başta, bölgemizdeki topraksız tarım yapan işletmelerle paylaşacağız, bu nedenle sürdürülebilir ve insan sağlığı için risk oluşturmayan ürünler elde etmek için çabalıyoruz.”
Yeni Bir Kalkınma Hikayesi Başlatmak
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya;
“İhtisaslaşma çalışmalarımızda yakaladığımızı ivmeyi somut projelerle birlikte her zaman bir üst basamağa taşıma gayretindeyiz. Bu nedenle Ar-Ge seramızda yürütülen topraksız tarım tekniği kullanıyoruz. Galia tipi kavun projesi sayesinde topraksız yetiştiricilik yapılan seralar için katma değeri yüksek, alternatif ürün elde etme çabasındayız.Bu nedenle amaçlarımızın arasında üniversite ve şehir açısından yeni bir kalkınma hikayesi başlatmak olduğunu” söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sürece katkı sunan herkese teşekkürlerini iletti.
Kaynak: Kırşehir Haber Türk