Vulcan Energy Resources Ltd. pazartesi günü yaptığı açıklamada, elektrikli araç üreticisi olan Renault ile lityum tedarik etmek adına anlaşma imzaladığını söyledi.
Vulcan, 2026’dan itibaren Almanya’daki jeotermal tuzlu su yataklarından Fransız otomobil üreticisine yılda 6.000 ila 17.000 ton lityum tedarik edecek. Her iki taraf da kabul ederse, beş yıllık anlaşma yenilenebilecek.
Alpine ve Dacia gibi markaları olan Renault, 2030 yılına kadar modellerinin %90’ının tamamen elektrikli olmasını istediğini belirtti. Şirket, Vulcan’ın karbon emisyonu olmayan jeotermal lityum üretim sürecinin ana cazibe odakları olduğunu söyledi.
Vulcan, 2024 yılında beyaz metal üretimine başlamak amacıyla ve lityum çıkarmak adına jeotermal enerji tesisleri inşa etmek için 1,7 milyar avro (2 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor.
Jeotermal projeler tipik olarak, yeraltı rezervuarlarından süper sıcak lityum açısından zengin tuzlu suyun çıkarılmasını ve elektrik üretmek için ısının kullanılmasını içerir. Ardından lityum tuzlu sudan çıkarılıyor. Tuzlu su daha sonra toprağa yeniden enjekte ediliyor. Süreci, beyaz metali üretmek için mevcut en yaygın iki yöntem olan açık ocak madenlerinden ve tuzlu su buharlaştırma havuzlarından daha sürdürülebilir hale getiriliyor.
Vulcan, Hancock Prospecting tarafından destekleniyor
Vulcan, kısmen Avustralya’nın önde gelen yatırımcılarından biri olan Yönetim Kurulu Başkanı Gina Rinehart liderliğindeki Hancock Prospecting tarafından destekleniyor. Şirket, geçen ay Almanya’daki projesinden Güney Koreli LG Chem’in (051910.KS) pil ünitesine lityum hidroksit satmak için uzun vadeli bir anlaşma imzaladı.
Vulcan ayrıca dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi olan Stellantis NV (STLA.MI) ile lityum tedariki için bir mutabakat anlaşması imzaladı.
Vulcan Energy, elektrikli araç pilleri için dünyada bir ilk olan Zero Carbon Lithium™ işi ve yenilenebilir enerji işi aracılığıyla elektrikli mobiliteye geçişi karbondan arındırmayı hedefliyor. Kimya, mühendislik ve jeoloji alanında dünyaca ünlü uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından desteklenen, buharlaşma havuzları kullanmadan lityum üretimini sürdürmek için yenilenebilir jeotermal enerjiden yararlanarak sıfır karbon ayak izine sahip dünyanın ilk, birinci sınıf, pil kalitesinde lityum kimyasallarını üretmeyi amaçlıyor. Bunu, Almanya’nın Yukarı Ren Vadisi’ndeki lityum kaynağı olan birleşik derin jeotermal ve lityum tuzlu su kaynağı ile yapmayı planlıyor.
Kaynak: Vulcan Energy