1. Anasayfa
  2. HABERLER

Cibuti, Kenya’nın Jeotermal Enerji Santrallerini Örnek Alıyor

Cibuti, Kenya’nın Jeotermal Enerji Santrallerini Örnek Alıyor
0

Komşu ülkeler, ilerici ya da başka türlü uygulamaları yoluyla birbirlerini etkileme eğilimindedir.

Her iki ülkeye temiz, istikrarlı ve ucuz bir elektrik kaynağı sağlayan jeotermal enerjinin geliştirilmesi için geniş buhar alanları üzerinde çalışmaları var. Ancak Kenya yıllar içinde jeotermal enerji potansiyelini geliştirdi ve jeotermal santral filoları kurarak (690 megawatt) ve dünyanın en büyük dokuzuncu jeotermal elektrik üreticisi ve Afrika kıtasında birincisi oldu. Jeotermal, şimdi Kenya’nın enerji üretiminin neredeyse yarısını oluşturuyor.

İşte tam da bu yüzden, Cibuti Devlet Başkanı Ismael Omar Guelleh,
Kenya’nın Nayaş’taki, Naivasha’daki Olkaria jeotermal sahalarını ve Rift Vadisi’ni gezdi ve özellikle jeotermal araştırmanın ilk aşamasında teknik beceri değişimi için bir çalışma düzenlenmesi istedi.

Jeologlar, jeofizikçiler, jeokimyacılar ile rezervuar ve sondaj mühendisleri ile yapılan bu keşif gezisi, oldukça büyük bir jeotermal teknik araştırması oldu.

Bir jeotermal buhar kuyusunun açılması yaklaşık olarak 60 gün sürdüğü ve dünya yüzeyinin altında 3.5 km derinliğe kadar ulaştığı bilinmektedir. Bir jeotermal buhar kaynağa ulaşmak için ortalama 500 milyon SH (5 milyon dolar) maliyeti olduğu ve bazı açılan kuyuların başarısızlıkla sonuçlanabileceği göz önüne alındığında, yapılanacak olan bu yatırım batık maliyetlere dönüşmemesi için önceden yapılacak olan testler böyle bir olayı önlemek için çok önemlidir.

Cibuti şu anda, potansiyel olarak gelişmemiş devasa jeotermal enerjinin üzerinde olmasına rağmen, elektriğinin yüzde 80’ini sınır komşusu Etiyopya’dan ithal ediyor. Bu da, ekonomisinin enerji gereksinimlerinin kontrolden çıkmasıyla enerjide dışa bağımlı hale getirmiştir.

Afrika ülkesi olan Cibuti şimdi enerji güvenliğinin kontrolünü eline almak istiyor ve jeotermal, güneş ve rüzgar çiftliklerinin yanı sıra bu projelerin bir çıkış sağlayacak gibi görünüyor.

Jeotermal projeler, doğası gereği uzun geri dönüş sağladığı süreleri ile sermayesinin yoğun olduğu için, Cibuti, Dünya Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı’nda (AFD) imtiyazlı finansman ortakları buldu. AFD, Naivasha’daki Olkaria 1 ve 4 de dahil olmak üzere Kenya’daki bir dizi jeotermal projeyi eşit olarak finanse etti.

Cibuti, fon sağlamada 50 milyon dolar (Sh5 milyar) temin ettikten sonra güç üretmek için kuzey Lac Assal bölgesinde üç büyük jeotermal alanından birini geliştiriyor. Yeni tesisler gelecek yıl tamamlandığında ülkenin enerji üretimine 50-100 emegawatt (MW) ekleyebilecek. Etiyopya’dan alınan elektrik enerjisinden gelen ağır ithalat yükünden de kurtulmak istiyor.

Cibuti, tektonik plakaların ucunda, üç ana teleferiğin – Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Doğu Afrika Rifti – buluştuğu noktada stratejik bir konuma sahiptir. Bu volkanik konum, özellikle Abbe ve Assal göllerinin çevresindeki jeotermal elektrik için mükemmel olan çok sayıda havalandırma deliği, fumarol ve kaplıcalar ile dolu.

Jeotermali geliştirmek için geçmişte yapılan girişimler eksik kaldığından dolayı, yeni alınan kararlarla birlikte, Afrika Boynuzu ülkesi şimdiden istikrarlı bir yol izliyor.

Jeotermal, düşük emisyonlu, cazip, düşük maliyetli, yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak görülmekte ve sabit, güvenilir bir temel yük elektriği olarak hizmet vermektedir.

Cibuti, Etiyopya ve Tanzanya, Büyük Rift Vadisi’nin jeotermal kemerini Kenya ile paylaşıyor.

Etiyopya, jeotermal enerji geliştiren diğer 7 Afrika ülkesinden biridir (7 megawatt). Ancak Addis, yakın zamanda Afrika’nın en büyük jeotermal tesisi olan 1.000 megawatt Corbetti projesi için çığır açan gecikmeler yaşadı.

Kenya, jeologlar, jeofizikçiler, jeokimyacılar, rezervuar ve sondaj mühendisleri de dahil olmak üzere bölgesel uzmanlar havuzunu genişletmek için Nakuru’da bir jeotermal mükemmellik merkezi kurmayı planlamaktadır. Nakuru’daki Kabarak Üniversitesi’nin yanında 100 dönüm oturacak ve bir eğitim merkezi, laboratuvarlar ve ofisler içerecek. Kenya, Burundi, Komor Adaları, Cibuti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Malavi, Mozambik, Ruanda, Uganda, Tanzanya ve Zambiya – Afrika Rift Vadisi ülkeleri arasında ortak bir proje olacak.

Kaynak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.