Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D): Su Kaynaklarımızı ve Buzulları Korumalıyız
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneğinin yapmış olduğu açıklama da, 2025 Dünya Su Günü’nde su krizine dikkat çekti. Su, tarımdan enerjiye, sanayiden turizme kadar hayatın her alanında kritik öneme sahip. Ancak dünya çapında tatlı su kaynaklarının yalnızca %2,5’i mevcut ve bunun büyük bölümü buzullarda bulunuyor. Sürekli artan iklim değişikliğiyle buzullar hızla eriyor, bu durum özellikle barınma, gıda ve enerji gibi temel ihtiyaçları tehdit etmektedir.
Buzullar ve Su Krizi
SÜT-D başkanı Sayın Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Dünya Su Günü’n de yapmış olduğu açıklamada; “Birleşmiş Milletler, 2025 yılını ‘Uluslararası Buzulları Koruma Yılı’ ilan etti. 21 Mart ise ‘Dünya Buzullar Günü’ olarak kutlanacak. Buzullar, doğanın su deposudur ve ekosistemler için hayati öneme sahiptir. Ancak su döngüsü artan sıcaklıklar nedeniyle öngörülemez hale geliyor” dedi.
Küresel İklim Değişikliğinin Etkileri
Geçmiş son on yıl, tarihte kaydedilen en sıcak dönem oldu. 2024 yılı, 1850-1900 dönemi ortalamasından 1,55°C daha sıcak olarak kayıtlara geçti. Termometrelerde ki bu artış, buzulların daha hızlı erimesine ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olmakta. İklim değişikliği kontrol altına alınmazsa, Cilo Dağı buzulları önümüzdeki 20-50 yıl içinde tamamen yok olabileceği öngörülmektedir.
Karbon Emisyonlarını Azaltmalıyız
SÜT-D, sera gazı emisyonlarını azaltmanın şart olduğuna vurgu yaparak, 14-15 Nisan 2025’te düzenlenecek İstanbul Karbon Zirvesi, karbon yönetimi konusunda önemli bir platform olacak. Buzulları ve su kaynaklarını koruyarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmalıyız.