Nail Olpak, birbiriyle entegre “intermodal” altyapıların daha fazla önem kazanacağını belirterek şu değerlendirmede bulundu
“Çin’in gündeme getirdiği ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesini, ABD’nin ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Yeniden İnşa Edin’ projesini ve AB’nin ‘Küresel geçit’ projesini de bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Turkcell GSM şirketinin Yönetim Kurulu üyesi olarak benim de içinde bulunduğum telekomünikasyon sektöründeki altyapı yatırımlarının önemi de artıyor. Kovid ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile tedarik zincirinin, ulaşılabilirliğin, enerji ve gıdanın, iletişimin önemini daha iyi kavradık, dijital teknolojileri daha yoğun kullanmaya başladık. Kıtanın kalkınmasında da önemli telekomünikasyon sektörünün gündeminde ağların konuşlandırılması, kapsama oranının artırılması, daha iyi erişilebilirlik ve veri maliyetinin azaltılması yer alıyor.”
DEİK Başkanı Olpak, “Yaşadığımız ve yaşayacağımız dönüşümler, enerji, ulaştırma ve iletişim altyapı yatırımlarının öneminin artacağını ortaya koyuyor ancak bu yatırımları tek bir ülkenin yapmasıyla küresel sorunlara çözüm bulunamaz. O yüzden, bu yatırımlarda vizyonumuzu daha geniş tutmalı ve küresel işbirliklerine daha fazla açık olmalıyız.” dedi.
Türkiye’nin kendi altyapı yatırımlarını yaparken ciddi tecrübeler kazandığını vurgulayan Olpak, ülkenin, rüzgar, güneş ve jeotermal başta olmak üzere yenilenebilir enerji alanında önemli birikimi, geleneksel enerji kaynaklarında enerji koridoru haline gelmesiyle de önemli bir bilginin oluştuğunu ifade etti.
Olpak, ticaretin yanı sıra ticaretin gerektirdiği altyapı yatırımlarında işbirliklerinin de ön plana çıktığını belirterek, “Türk iş dünyası olarak Afrikalı dostlarımızla her alanda daha fazla ortak altyapı yatırımlarına hazırız.” dedi.
Kaynak: AA Haber Bülteni