Asya Kalkınma Bankası (ADB), ülkenin en büyük elektrik şebekesi olan Java’da jeotermal enerji üretim kapasitesini 110 megawatt artırmaya yardımcı olmak için Endonezya’ya 300 milyon dolar borç verecek.
Bu kredi, Endonezya’nın devlete ait bir jeotermal kuruluşu olan PT Geo Dipa Energi (GDE) tarafından Orta Java’daki Dieng ve Batı Java’daki Patuha’da iki jeotermal tesisin inşası ve işletmeye alınması için fon sağlayacak.
ADB aynı zamanda Temiz Teknoloji Fonu’ndan proje için 35 milyon dolarlık bir krediyi de yönetecek.
Endonezya’nın ADB ülke direktörü Winfried F. Wicklein “ADB’nin jeotermal projesi Endonezya’nın iklim değişikliği ile mücadelesine yardımcı olacak ve elektrik sistemini daha sürdürülebilir, güvenilir ve verimli hale getirecek. Ayrıca işletmelerin ve tüketicilerin uygun fiyatlı, güvenilir ve modern enerjiye erişmelerine yardımcı olacak ”dedi.
Aynı zamanda, “Desteğimiz, yerli enerji kaynaklarının kullanımını en üst düzeye çıkarmak, yakıt karışımını çeşitlendirmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak da dahil olmak üzere Endonezya’nın ekonomik büyüme ve enerji konusundaki uzun vadeli hedefleriyle uyumlu” şeklinde açıklama yaptı.
Endonezya, tahmini 29 gigawatt (GW) ve dünyanın en büyük ikinci kurulu 2,1 GW jeotermal kapasitesi ile dünyanın en büyük jeotermal potansiyeline sahip olan bir ülke olma özelliğini taşımaktadır.
ADB; Muara Laboh, Rantau Dedap ve Sarulla’daki projeleri desteklemesine karşın, keşif aşaması maliyetli, uzun ve riskli olduğu için jeotermal gücün gelişiminin yavaş kaldığını söyledi.
Banka, kredinin GDE’nin projelerinin planlama ve yürütme kapasitesini artıracağını ve yeni jeotermal alanlar geliştirmek için çok ihtiyaç duyulan özel sektör yatırımlarını çekmeyi amaçlayan hükümet destekli sondajı gerçekleştireceğini söyledi.
GDE başkanı direktörü Riki Ibrahim, “Hükümet tarafından Ulusal Stratejik Proje olarak tanınan proje, Java-Bali elektrik şebekesine çevre dostu baz yük elektriği sağlayacak ve CO2 emisyonlarını yılda 700.000 tondan fazla azaltacaktır” dedi.
Proje, Endonezya’nın koronavirüs pandemisinden “yeşil, sürdürülebilir ve dayanıklı” ekonomik iyileşmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
ADB Güneydoğu Asya kıdemli enerji uzmanı Shannon Cowlin, “Proje, sondaj ve inşaat için mal ve hizmet tedarik edenler için istihdam yaratacak ve yerel alanda geçim kaynağı fırsatları oluşturacak” dedi.
Kaynak: http://www.globalconstructionreview.com/news/indonesia-get-300m-loan-two-geothermal-plants-java/
Çeviri: Evren SOLGUN